× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zostavy základnej časti podľa redakcie Timeout (1. časť)


03.04.2021

Približne počas šiestich mesiacov základnej časti Tipos extraligy sme mali možnosť sledovať päťdesiat kôl súbojov elitných slovenských hokejových mužstiev. Rovných tristo súťažných stretnutí nám prinieslo 1792 presných zásahov, z ktorých sa na ľade nezrodilo desať, nakoľko prišli po dvoch kontumáciách. Nádherné hity, oku lahodiace rozvlnenia sietí či perfektné technické parádičky, nad ktorými sa zastaví myseľ. Dianie na tunajších klziskách potvrdilo podceňovanú kvalitu najrýchlejšieho kolektívneho športu hrajúceho sa na Slovensku. I my, členovia redakcie Projektu Timeout sme všetko pozorne sledovali, aby sme už tradične po konci prvej fázy súťaže mohli skromne vyjadriť subjektívny názor a zvoliť najlepšiu šesticu základnej časti podľa jednotlivých redaktorov.

 

 

LUKÁŠ ĎUGEL

Tomáš Tomek - túto sezónu bola opäť na brankárskom poste obrovská konkurencia kvalitných gólmanov. Nielen v klubovom, ale aj ligovom prostredí. Ak si mám vybrať jedno meno, bude to Tomáš Tomek. Vďaka jeho nadštandardným výkonom zakončili Michalovce základnú časť na poprednom mieste tabuľky Tipos extraligy. Navyše, po náročnej základnej časti sa môže ako jeden z dvoch brankárov, pochváliť skvelými štyrmi vychytanými nulami.

 

Mike Dalhuisen - hráč, ktorý upúta pozornosť nielen svojou spoľahlivou hrou vzadu, ale aj svojím nehokejovým pôvodom. Moja voľba padla na neho aj z dôvodu, že v +/- bodovaní patrí medzi najlepších hráčov celej súťaže. V tomto ukazovateli je to zatiaľ jeho najlepšia sezóna v profesionálnej kariére.

 

Carl Ackered - švédsky obranca, ktorý prekonal asi všetky očakávania trenčianskych, ale i ostatných  tiposextraligových fanúšikov. Svojou vysokou produktivitou sa dokázal vyrovnať bývalým extraligovým obrancom ako napríklad Mathew Maione, Ľubomír Višnovský alebo Ben Marshall. Jeho dôležitosť pre trenčiansku Duklu zároveň potvrdzuje fakt, že je jeden z najvyťaženejších hráčov extraligy.

 

Marek Tvrdoň - pred začiatkom sezóny bol možno pre niektorých fanúšikov odpisovaným hráčom. Lenže Antonín Stavjaňa mu dokázal nájsť v mužstve Nitry správne miesto a on sa za to odvďačil skvelými výkonmi. Súčasne ukázal, že ho ešte netreba odpisovať, a práve preto si zaslúži uznanie a miesto v mojej formácii.

 

János Vas - kapitán DVTK a maďarský reprezentant, ktorého nezdobí iba jeho kanadské bodovanie. Jeho silnou stránkou v tomto ročníku extraligy je vysoká úspešnosť na buly. Každé mužstvo potrebuje mať v rozhodujúcich fázach hry na buly centra, akým je práve János Vas. Vyhrané buly je jedným z najdôležitejších kľúčov k víťazstvu.

 

Marcel Haščák - popradský odchovanec, ktorý sa zhostil úlohy lídra na jednotku s hviezdičkou. Jeho skvelá hra mu dokázala zabezpečiť jednoznačné prvenstvo v kanadskom bodovaní extraligy. Navyše je najaktívnejším hráčom v počte striel na bránku. Tu veľa slov netreba.

 

Prekvapenie ročníka: Miloš Kelemen

 

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

 

PATRIK ĽUPTÁK

Tomáš Tomek - úprimne priznávam, že najťažšie rozhodnutie bolo na poste gólmana. V užšom výbere sa objavovali mená ako Robin Rahm, Henri Kiviaho či Tyler Parks. Nakoniec som sa však rozhodol pre slovenského brankára Tomáša Tomeka. Obrana Michaloviec bola hlavným pilierom úspechu pri šnúre víťazstiev, na ktorú si dozaista pamätá každý fanúšik Tipos extraligy. Pri rozhodovaní zvážil aj fakt, že je jeden z mála domácich brankárov v našej najvyššej súťaži a nezaostáva za jeho zahraničnými konkurentmi. 

 

Adam Drgoň – popradský bek je pre mňa už niekoľko sezón jedným z najlepších obrancov našej najvyššej súťaže. Jeho prehľad a skvelá defenzívna práca sa odzrkadľovala na výsledkoch Popradu počas celej základnej časti. Okrem výbornej obrannej hernej činnosti pridal kariérne maximum v počte získaných kanadských bodov. Vzhľadom na tieto skutočnosti jednoznačne patrí do mojej zostavy základnej časti. 

 

Carl Ackered - keď v Trenčíne oznámili meno akvizície do defenzívnych radov v podobe Carla Ackereda, povedal som si vzhľadom na jeho predošlé pôsobiská, že tento sa tu dlho nezdrží. Švédsky bek však prevýšil moje očakávania a stal sa najproduktívnejším obrancom súťaže. Ako kompenzáciu skorého podcenenia som ho zvolil do svojej zostavy. 

 

Miloš Kelemen - sledujem ho od jeho prvého štartu v najvyššej súťaži. Nedá mi nespomenúť, že na neho je radosť sa pozerať. Toľkú bojovnosť a dravosť by chcel azda každý fanúšik vo svojom klube. Pre mňa je Miloš najlepším hráčom HKM Zvolen, a preto jednoducho patrí do mojej zostavy sezóny. 

 

Brian Ihnačák - možno prekvapivý výber, avšak priznajme si - od príchodu Briana Ihnačáka sa hra HC´05 kvalitatívne zdvihla. Brian spoločne s Martinom Faškom-Rudášom patrí k tomu najlepšiemu, čo Banská Bystrica v aktuálnom ročníku má. Títo dvaja hráči si naozaj sadli a dokazovali to viac-menej v každom zápase „baranov".

 

Marcel Haščák - kto iný by si zaslúžil byť členom zostavy sezóny, ak nie Marcel Haščák? Nestarnúci útočník prekonal svoje kariérne gólové maximum a dopomohol spoločne so svojimi kolegami z útoku Skokanom a Svitanom k výbornému klubovému úspechu „kamzíkov".

 

Prekvapenie ročníka: Filip Belányi

 

zdroj: Projekt Timeout (Patrik Ľupták)

 

 

MARTIN „MUCO“ LEHOTSKÝ

Tomáš Tomek – zo slovenských ľadov skúsenosťami ovešaný gólman a momentálne veľká opora pri naplňovaní ambícií michalovskej Dukly. Tohtosezónnymi výkonmi nepochybne dokazuje, že je jednoznačnou voľbou číslo jedna do zemplínskej svätyne. V bránke pôsobí istým a presvedčivým dojmom, reflexívnymi zákrokmi robí súperom vrásky a na trinásť zápasov trvajúcej sérii bez prehry má viac než značný podiel.

 

Šimon Nemec – defenzívna nádej slovenského hokeja, na ktorú je radosť sa pozerať. Stále ešte len sedemnásťročný obranca sa pomaličky radí medzi nitrianske opory. Od trénerov dostáva dostatočný priestor na preukázanie a rozvíjanie svojho talentu. Po splnení úloh pred vlastnou bránkou mu nie je vôbec cudzia ani druhá strana klziska, na ktorej dokáže byť takisto platným hráčom. S ohľadom na jeho vek a obrannú pozíciu je zisk doterajších kanadských bodov veľmi slušným zápisom k jeho menu.

 

Carl Ackered – značnú časť svojej kariéry strávil v domácom Švédsku, neskôr si na tri sezóny odskočil na Britské ostrovy a momentálne svojou hrou teší na slovenských klziskách. Úvod do ročníka síce nemal oslnivý, no dokázal sa nakopnúť a naplno začal predvádzať, čo sa v ňom skrýva. Muž defenzívy, ktorý je hrozbou nie len pre súperových útočníkov, ale dokonca aj pre ich brankárov. Výkonnosť a produktivitu mu môže závidieť nejeden extraligový ofenzívny hráč. Vo farbách Dukly Trenčín to Carl rozbehol naplno, v tabuľke produktivity okupuje popredné miesta, čo ho v tomto smere radí ďaleko nad všetkých obrancov.

 

Dávid Skokan - skúsený útočník, ktorý na ľade aj mimo neho veľkou mierou dokazuje, že je tým pravým tímovým hráčom. Predvádza zodpovedné a bodové výkony a v stretnutiach pôsobí uvoľneným dojmom. Góly dokáže strieľať s ľahkosťou jemu vlastnou, no v aktuálnom ročníku mu skôr sedí úloha režiséra hry. Produktívny hokejista, ktorý má veľký podiel na ukážkovej súhre obávaného popradského útoku.

 

Michal Chovan - na slovenských klziskách už dlhodobo potvrdzuje svoju nespornú hokejovú kvalitu a cit pre hru a vývoj duelu. Hokejista s rozumom v rukách a s pokojom na hokejke, ktorý dokáže zabrať v okamihoch, keď to jeho kolektív potrebuje najviac. Okrem tvorby hry ho samozrejme zdobí aj strieľanie gólov. Túto sezónu patrí v kádri Oceliarov k tomu najskúsenejšiemu, čo pôsobí v metropole východu a je tou správnou voľbou na post kapitána, ktorý usmerní mladších kolegov a na ľade im predvedie ako sa to má.

 

Martin Faško-Rudáš – po troch rokoch strávených v zámorskej juniorskej súťaži WHL skočil do seniorského hokeja v drese Banskej Bystrice a zdá sa, že to bol správny krok. Dvadsaťročný krídelník nielenže zbiera veľmi slušnú minutáž medzi mužmi, ale patrí k oporám celého tímu a je členom prvého útoku „baranov“. Na ľade preukazuje dravosť a odhodlanie a darí sa mu zbierať kanadské body. V tomto smere patrí medzi absolútnu banskobystrickú špičku a do ďalšej časti sezóny môže v tomto tíme zohrať ešte veľkú rolu.

 

Prekvapenie ročníka: Šimon Nemec

 

 

MIROSLAVA MAŤAŠOVÁ

Tomáš Tomek - po slabšom začiatku narazil michalovský brankár na výbornú formu a zohrával veľkú úlohu pri trinásťzápasovej série bez prehry. Patrí mu druhá priečka v brankárskych štatistikách po základnej časti, pred ním je už iba Tyler Parks, ktorý má však odchytaných menej zápasov.     

 

Carl Ackered - najproduktívnejší obranca Tipos extraligy a tiež tímu Dukla Trenčín. Výraznou mierou sa podieľal na tvorbe hry a úspešnosti svojho mužstva, čo absolútne odzrkadľuje jeho produktivita.

 

Adam Drgoň - ofenzívne ladený obranca, ktorý pravidelne nastupuje v prvej obrannej dvojici. Tréner Mikula ho využíva pri presilových hrách, ale aj oslabeniach. Miesto medzi šesticou najlepších mu patrí zaslúžene.

 

Radovan Bondra - minulú sezónu odohral za HC Slovan Bratislava, pred touto sa presunul do Zvolena, kde naďalej podáva výborne výkony, čo sa odzrkadľuje aj na jeho štatistikách. Zaslúžene je najproduktívnejším hráčom Zvolena.

 

Oliver Okuliar - trenčiansky mladík, ktorý si v základnej časti pripísal štyridsaťpäť kanadských bodov a so svojimi osemnástimi presnými zásahmi je aj najlepším strelcom Dukly Trenčín, patril aj medzi najväčších skokanov ročníka, preto v mojej zostave nesmie chýbať.

 

Marcel Haščák - netreba ho špeciálne predstavovať, skúsený útočník, ktorý pokoril popradský rekord v počte kanadských bodov za sezónu a taktiež kraľuje extraligovému rebríčku v počte strelených gólov a získaných bodov.

 

Prekvapenie ročníka: Filip Belányi

 

 

 

 

zdroj: Projekt Timeout (Kristína Prievalská)

 

SAMUEL BRECKO

Tyler Parks - americký gólman prišiel do Bratislavy v čase, keď bol jednotkou „belasých“ Makarov. Rusove zranenia však dali Parksovi šancu chytať pravidelne, a treba povedať, že chytil sa jej vo veľkom štýle. Asi najlepšie sa mu darilo v januári, keď Slovan trápila rozsiahla maródka. Tyler vtedy predvádzal jeden skvelý zákrok za druhým a Bratislavčania napriek viacerým absenciám pravidelne zbierali body. Výborné výkony sa prejavili aj v štatistikách. Parks je najlepším gólmanom ligy, čo sa týka percentuálnej úspešnosti zásahov, počtu odchytaných zápasov s nulou, ako aj priemeru inkasovaných gólov na jedno stretnutie. Jeho prvý európsky angažmán možno považovať za veľmi úspešný.

 

Carl Ackered - švédsky legionár má na ľade výborný prehľad a je skvelým korčuliarom, vďaka čomu výrazne podporuje trenčiansku ofenzívu. Drží si priemer bod na zápas, nachádza sa v elitnej desiatke produktivity a patrí k najlepším nahrávačom ligy. Od modrej čiary fantasticky riadi trenčiansku presilovku, v početnej prevahe si pripísal až dvadsaťsedem bodov. V histórii našej najvyššej súťaže získal viac bodov v základnej časti len jediný obranca – Mathew Maione. Carl by síce mohol zlepšiť svoje defenzívne štatistiky, výrazný ofenzívny vklad však z neho robí jedného z rozdielových a kľúčových bekov ligy.

 

Jordon Southorn - Kanaďan je akoby symbolom zlepšenia Michalovčanov, ktoré nastalo počas sezóny. V úvodných mesiacoch ročníka neboli Jordonove výkony zďaleka také, ako sa očakávalo. Problémom bolo najmä množstvo jeho defenzívnych chýb. Postupom času sa mu ale podarilo defenzívne zaváhania minimalizovať, a tak mohli vyniknúť jeho silné stránky – dobré korčuľovanie, prepínanie medzi defenzívou a ofenzívou či fyzická zdatnosť. Southorn výrazne pomáha michalovskej ofenzíve, dôležitý je v presilových hrách a zabúdať netreba ani na jeho disciplinovanosť.

 

Marcel Haščák - strieborný medailista z MS 2012 zažíva vo veku tridsaťštyri rokov bodovo najúspešnejšiu sezónu. Za úderného kanoniera je považovaný už dlhodobo, no ešte nikdy nezískal v základnej časti jednej sezóny toľko bodov ako tentoraz. Práve v tejto štatistike nedávno „Haky“ klubový rekord HK Poprad prekonal. Návrat do domáceho prostredia mu teda zjavne prospel. V bodovej produktivite si hrá vlastnú súťaž, spoločne s Dávidom Skokanom a Patrikom Svitanom vytvoril jeden z najúdernejších útokov súťaže.

 

Michal Chovan - výkony „oceliarov“ boli v prebiehajúcom ročníku ako na hojdačke, ich kapitán si však držal svoj tradične vysoký štandard. Chovan bol vždy známy ako kreatívny center, ktorý svojimi šikovnými rukami a skvelým prehľadom pripravuje spoluhráčom veľké šance. V prebiehajúcom ročníku nezostával tejto povesti nič dlžný. Skvelo si porozumel najmä s Martinom Réwayom či Brunom Mrázom, na svoje konto si pripísal už štyridsaťštyri asistencií, čo z neho robí suverénne najlepšieho nahrávača ligy.

 

Radovan Bondra - rodák z Trebišova je skvelo vybavený po silovej aj korčuliarskej stránke. V minulosti bol považovaný skôr za útočníka, ktorý vie urobiť pre tím potrebnú čiernu robotu - ustáť ťažké súboje, kontrolovať puk, pomôcť v oslabeniach. Všetky spomínané činnosti Radovan stále zvláda na vysokej úrovni, dokázal k ním všaj pridať aj veľkú ofenzívnu kvalitu.  Aktuálne je najproduktívnejším hráčom HKM a tretím najlepším strelcom celej ligy. S jeho silou a dôrazom má každý zvolenský súper veľké problémy.

 

Prekvapenie ročníka: Radovan Bondra

 

DRUHÁ ČASŤ: Zostavy základnej časti podľa redakcie Timeout

PODOBNÉ ČLÁNKY